We asked Meel, Visit Bristol's intern from Finland, to describe her first impressions of the city, along with her favourite discoveries so far. As an added challenge, we asked her to write the guide in both English and Finnish!

Bristol Colour

What I first noticed about Bristol was what a colourful city it is. When you walk through the city, you’ll not only see colourful buildings but also street art and murals, which are incredibly well done. The colourfulness of the city doesn’t stop there, as you’ll notice that peoples’ clothing style is also colourful as flea markets and vintage stores are popular here. You can see more by searching for #BristolColourUK on Instagram.

Ensimmäinen reaktio Bristolista oli huomata, kuinka värikas kaupunki se on. Kävellessasi kaupungin läpi näet värikkäitä taloja, mutta tulet myos varmasti huomaamaan taidokkaasti tehdyt graffitit. Kaupungin värikkyys ei lopu rakennuksiin ja katutaiteeseen, sillä katukuvassa huomaat ihmisten pukeutumistyylin olevan värikas, kirpputorien ja vintage liikkeiden ollessa suuressa suosiossa. Lisää aiheesta löydät Instagramista hastagillä #BristolColourUK.

Cliftonwood
Cliftonwood. Credit: Paul Box

Street art

Bristol is known for its street art, and probably the best known artist is Banksy. You can join a Banksy walking tour, which will take you around the city to see Banksy’s artworks here in Bristol. If you’re interested in making graffiti yourself you can join a workshop with Graft. There you can make your own graffiti and get to know another street artworks in the city.

Bristol on tunnettu katutaiteestaan ja varmaankin tunnetuin Graffiti taitelija on Banksy, jonka teoksia voit kierrellä katsomassa ohjatulla kierroksella Banksy walking tour. Jos graffittien tekeminen kiinnostaa enemmän on myös mahdollista liittya Graftin joukkoon, jossa pääset tekemään graffitteja itse ja tutustumaan muihin vähemmän tunnetuihin graffiti teoksiin Bristolissa.

Banksy - The Mild Mild West Stokes Croft

Attractions

Bristol offers a variety of activities to suit everyone regardless of age. The world’s 5th oldest zoo is here in Bristol! You should not miss it as the monkeys alone melt everyone’s hearts at Bristol Zoo Gardens.

Bristol is definitely the place to go if you’re interested in theatre, as it has multiple options to choose from. In the heart of the city The Bristol Hippodrome theatre was built in 1912 and is an architecturally impressive building. It offers a large variety of shows from pantomimes to musicals. Other theatres to check out include Bristol Old Vic and Tobacco Factory Theatres. While in Bristol you should make sure you go to at least one theatre show!

The city is a mixture of old and new buildings. Bristol Cathedral sits on a site which is over a thousand years old and is definitely worth a visit. It is open every day of the year and entry is free! Guided tours are offered on Saturdays or alternatively arranged beforehand.

Bristol tarjoaa monimuotoista tekemistä ja näkemistä kaikille iästa riippumatta. Maailman viidenneksi vanhin eläintarha löytyy Bristolista, jota ei kannata jättää väliin silla valloittavat apinat sulattavat jokaisen sydämen Bristol Zoo Gardens.

Bristol on myos ehdottomasti teatterista kiinnostuneiden kohde, sillä se tarjoaa monta vaihtoehtoa. Keskeisellä paikalla kaupungin sydämessä vuonna 1912 rakkennettu The Bristol Hippodrome teatteri on arkkitehtuurisesti vaikuttava rakennus, joka tarjoaa teatteri esityksiä musikaaleista pantomiimeihin. Muita teatterreita ovat: Bristol Old Vic ja Tobacco Factory Theatres. Bristolissa ollessaan kannattaakin käydä ainakin yhdessa teatteri esityksessä.

Kaupunki on sekoitus vanhoja ja uusia rakennuksia. Bristol Cathedraali, joka on ollut paikallaan yli tuhat vuotta ja on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Avoinna vuoden jokaisena paivana ja sisäänpääsy on ilmainen! Opastettuja kierroksia tarjolla lauantaisin tai vaihoehtoisesti etukäteen järjestettynä.

Bristol Hippodrome

Sport

Sport fans should pay a visit to Ashton Gate Stadium, which is the home of Bristol City FC and Bristol Bears rugby team. While being in Bristol it feels like football is part of the local identity. It’s one of the most popular topics, bringing both hysteria and disappointment.

I got an opportunity to go watch a game between Bristol City and Reading. It was great to see that fans young and old were all cheering together. The atmosphere was on the top during the whole game as fans were cheering for the home team, who won 1-0! If you get an opportunity go and watch a game, you won’t be disappointed.

Urheilusta kiinnostuneiden kannattaa ottaa suunnaksi Ashton Gate Stadium joka on kotikenttä Bristol City Footballille ja Bristol Bearsille. Bristolissa ollessa tuntuu etta jalkapallo on osa kansallista identiteettiä. Se on yksi suosituimmista puheenaiheista tuoden pettymyksia ja hysteeriaa. 

Sain mahdollisuuden päästä katsomaan jalkapallo-ottelua Bristol Cityn ja Reading välillä. Oli mahtava huomata, että katsomo koostui nuorista kannattajista iäkkäihin asti kaikki kannustamassa hyvässä yhteishengessä. Yleisö tässä pelissä ei jättänyt kylmäksi ja katsojat hurrasivatkin kotijoukkoeen voittoon 1-0! Mahdollisuuden tullen mene katsomaan ottelua sillä se on varmasti mahtava kokemus.

Bristol City at Ashton Gate

Food and drink

If you’re not sure what you would like to eat, you should definitely visit St Nicholas Market. This market is located in the Old City and is my favourite. You can choose from falafels to smoothies and everything in between. Bristol has a huge range of food places and you’ll for sure find your favourites. For a chilled evening, Three Brothers Burgers offers, as you can probably guess from the name, delicious burgers. Some say that these are the best ones in the town, and I can’t deny that!

A popular food chain which originates from Bristol is Pieminister, which serves filled pies, and some of the options are vegan or gluten-free! The city is full of restaurants that offer vegetarian options, you can read more about them here.

Jos et tiedä mitä söisit kannattaa sunnata St Nicholas Marketille tämä vanhan kaupungin keskellä oleva marketti on suosikkini. Valittavana on falafeleista smootheihin ja kaikkeen siltä väliltä. Bristolista löydät takuulla itsellesi mieluisia ruokapaikkoja. Rennon letkeää tunnelmaa tarjoaa Three Brothers Burgers, joka nimensa mukaisesti tarjoaa hampurilaisia. Näitä on väitetty kaupungin parhaiksi enkä voi väittää vastaan.

Bristolista lähtöisin oleva ketju Pieministeri, tarjoaa ruokaisia täyttettyjä piirokoita, joita on saatavana myos vegaani ja gluteenittomina  vaihtoehtoina. Kaupunki on pullollaan kasvisvaihtoehtoja tarjoavia ravintoloita näistä voit lukea enemmän täältä.

St Nicholas Market Bristol
St Nicolas Market

Style and shopping

Bristol offers a wide range of shopping opportunities, from big shopping malls to small boutiques. Cabot Circus is a modern shopping centre with multiple floors. In Bristol Shopping Quarter, you’ll find also The Galleries another shopping centre.

Beyond Retro vintage store is one of the many second-hand shops you can find in Bristol. Quite often there are also Vintage Kilo Sales across the city, check the Events Calendar to see what's coming up.

Eri kaupunginosissa huomaat myos ihmisten pukeutumistyylin muuttuvan.  Bristolilla onkin laaja valikoima ostosvaihtoehtoje isoista kauppakeskuksista pieniin erityisliikkeisiin. Cabot Circus on moderni ostoskeskus joka ulottuu moneen kerrokseen. Ostosalueelta loytyy myos The Galleries toinen ostoskeskus.

Beyond Retro vintage like on yksi monista Bristolista löytyvistä käytetyiden vaatteisen liikkeista. Bristolissa järjestetään usein pop up tyylisia Vintage Kilo Sale tapahtumia katso tapahtumakalenteri.

Quakers Friars Bristol
Quakers Friars in Cabot Circus

Getting around

Getting around Bristol is very easy as the distances are not long. There are many walking and audio tours available to do on your own or with a guided group.

The city offers excellent cycling routes and you’ll see that cycling is incredibly popular. Bristol has been named the cycling capital of the UK! If you’re interested in taking a bike around Bristol, take a look at cycling routes in Bristol. This page offers a lot of useful information about the routes, bike-friendly accommodation options and has many tips for your next cycling trip.

Kaupungissa kulkeminen on erittäin helppoa, sillä etäisyydet eivät ole pitkät. Tarjolla on monia kavelykierroksia seka audio kierroksia, joita voi tehdä omatoimisesti tai ohjatun ryhmän mukana.

Kaupungin katukuvassa pyöräilijoita näkyy runsaasti, silla kaupunki tarjoaa pyöräilijöille loistavat pyörätiet. Bristol onkin nimetty Ison-Britannian pyörä pääkaupungiksi! Pyöräilysta kiinnostuneiden  kannattaa katsoa Cycling in Bristol, joka tarjoaa informaatiota pyöräilyreiteista, pyörä ystävällisistä ajoitusvaihtoehdoista ja muita hyödyllisiä pyöräily vinkkejä.

Cycling in Bristol

Green spaces

Bristol was named the Green Capital of Europe in 2015 and not without reason! The city offers a lot of green spaces for its residents. The most beautiful and best-known view you’ll get from the Clifton Suspension Bridge visitor centre area. When the weather allows many come here to relax while having a picnic and admiring the beautiful scenery.

Brandon Hill and Cabot Tower is the oldest park in Bristol, which offers you panoramic views of the city centre and harbourside. The tower is open every day of the year excluding public holidays. In the harbour area, there is an 'island' - Spike Island, which is a great recreation area as you can walk next to the water the whole way and go into bars or pubs along the way.

Bristol offers a lot whether you’re local or visiting - there's always something to do and new places to explore.

Bristol on nimetty Euroopan vihreaksi kaupungiksi vuonna 2015 eikä syyttä! Kaupunki tarjoaa paljon puistoja ja istutuksia asukkaileen. Kaunneimmat ja tunnetuimmat nakoalat saat Clifton Suspension Bridge visitor centre alueelta. Kelin ollessa aurinkoinen monet tulevat tanne rentoutumaan piknikki vilttien kanssa ja ihailemaan huikeita näköaloja.

Brandon Hill ja Cabot Torni on Bristol vanhin puisto, josta avautuu näköalat kaupunkiin ja sataman suuntaan. Näköalatorni on avoinna joka päivä poislukien pyhäpäivät. Satama-alueen keskella on “saari” Spike Island mukava virkistys alue, sillä voit kävellä veden rannalla ja poiketa kahviloihin tai pubeihin reitin varrella.

Bristol tarjoaa paljon tekemistä sekä asukkaileen, että turisteille. Aina on uusia paikkoja tutkittavana tai tapahtumia koettavana.

Clifton Suspension Bridge Sunset View

Looking for more inspiration for your trip to Bristol? Take a look at these guides:

Tarvitsetko lisää inspiraatiota matkallesi Bristoliin? Katso seuraavat oppaat:

Related

Banksy Walking Tour
Walking Tour
Bristol Banksy Walking Tour - Banksy Tag

Some of Banksy's most famous Bristol works combined to make for a great self-guided walking tour of the city.

Graft
Walking Tour
Graft

Learn about Bristol’s rich graffiti heritage and have a go yourself on their unique graffiti workshops and tours.

Bristol Zoo Gardens
Animal Collection
Bristol Zoo Gardens Gorilla

Discover over 400 species of exotic and endangered animals from across the globe at Bristol Zoo Gardens, all set within award-winning gardens spanning over 12 acres.

The Bristol Hippodrome
Theatre
Bristol Hippodrome theatre inside

One of the country's top provincial theatres, which proudly continues to stage major West End and Broadway productions.

Bristol Cathedral
Cathedral/Minster
Bristol Cathedral

Much more than a fascinating building, being a fine example of a hall church, it is a centre of Bristol's history, civic life and culture.

Ashton Gate Stadium
Sports Ground/Stadium
Ashton Gate Stadium Bristol City FC

Find out what's on Ashton Gate Stadium.

St Nicholas Market
Café
St Nicks Market Corn St

Established in 1743 St Nicholas Market is the oldest and best loved market in Bristol, famous for some of the best food in the city.

Three Brothers Burgers
Restaurant
Three Brothers Burgers

Three Brothers Burgers are offering their delicious burgers as a take away and collection services. Chose from meat, vegetarian and vegan and now 3Bros At Home Kits!

Pieminister - Broad Quay
Restaurant
Pieminister - Broad Quay

Award winning pies, craft ales, salads, hot pots, cocktails & good times. Perfect for a spot of lunch, after work cocktails and food or even a pre theatre dinner.

Cabot Circus
Shopping Centre
Next and La Senza at Cabot Circus

Bristol’s Cabot Circus offers the ultimate shopping experience, bringing together a host of high-street and designer brands and confirming the city’s status as the South West’s style capital.

The Galleries
Shopping Centre
The Galleries, Bristol
Beyond Retro
Vintage
Beyond Retro

The ultimate vintage clothing destination in Bristol! Packed with 10,000 one-off wonders from on-trend must-haves to rare retro gems, it’s the perfect place to shop sustainable, handpicked vintage!

Cabot Tower and Brandon Hill
Garden
Cabot Tower and Brandon Hill Bristol

A century-old 105ft tower, set in the gorgeous parkland of Brandon Hill near Park Street in the West End.